ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YAPILMASI GEREKEN SAĞLIK HİZMETLERİ İLGİLİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLER:

GKTO olarak öncelikle tüm halkımıza geçmiş olsun diyor ve acılarını paylaşıyoruz. GKTO olarak bizler yaşanan afetin ilk gününden itibaren afetin bütün yönleriyle ele alınması ve ciddi bir koordinasyon ile önlemlerin geliştirilmesi, sürdürülebilir kılınması yönünde çalışmalar yapılması için işbirliğine hazır olduğumuzu belirttik. Yaşanan afet sonrası ısınma barınma sağlıklı suya erişim, aşılama, salgınlar, enkazları usulüne uygun bir şekilde kaldırılması, karbon monoksit zehirlenmeleri, ilaç/malzeme desteği sağlama, muayene vb. konular gündemimizde idi ve gündemimizde olmaya devam edecektir. Bu süreçte sağlık bileşenlerinin sürece dahil edilmesi görüş ve önerileri ile birlikte sürecin yönetilmesi, daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Bu süreçteki görüş ve önerilerimiz;

  1. Evlerinin dışında yaşamak zorunda kalan herkes usulüne uygun bir düzenle kurulmuş, mevsim koşullarına uygun çadır ya da konteyner geçici yerleşim alanlarında barındırılmalıdır. Çadırlardan Konteynırlara geçiş sağlıkta hizmetin kalitesini arttıracak olup; bu durumun sağlanması; herkesin temel yaşam gereksinimlerini barınma, ısınma, beslenme, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi dahil sağlık hizmetlerinden, psikolojik destekten yararlanma, güvenlik karşılama ödevini yerine getirmesini kolaylaştıracaktır.
  2. Yerleşim Alanlarında sürekli barınanların kaydı alınmalıdır. Kayıt bir mahalle/köy gibi (sokak, çadır numarası) yapılandırılmalıdır. Barınanlarda risk durumu (gebe, yaşlı, engelli, yalnız çocuk, yalnız ebeveyn, kronik hastalık, vg) değerlendirme ve tespitleri yapılmalıdır.
  3. Yerleşim yerleri günlük olarak, ateşli, ishalli, temasla bulaşan hastalıklar vb. açısından gözetim altında tutulmalı, toplanan veriler il Sağlık Müdürlüğü tarafından günlük değerlendirilmeli ve gerekli önlemler ertelenmeden alınmalıdır.
  4. Önümüzdeki süreçte olası sağlık ve sağlığın belirleyicilerine yönelik ciddi tehditler: Gebe bakımında, doğuma yardımda, loğusa ve bebek izleminde aksamalar anne ölümleri, bebek ve çocuk ölümleri oranını arttıracaktır.
  5. Bulaşıcı hastalıklar; Su ile bulaşan hastalıklar (ishal, kolera), Hava yolu ile bulaşan hastalıklar (grip, covid-19, kızamık, menenjit), Temas ile bulaşan hastalıklar (bit, uyuz), Cinsel yolla bulaşan hastalıklar Çoklu ilaca dirençli veremde yayılma konusunda koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin yürütülmesi zorunlu ve gereklidir. Su ve tuvalet ihtiyaçlarının karşılanamaması, salgın riskinin artmasına sebep olmaktadır. Bu konuda belediyelerle sıkı işbirliğine devam edilmelidir Aşı teminde olası sıkıntılar için önlemler alınmalıdır..
  6. Sinek ve böcek yoğunluğuna bağlı önümüzdeki bahar ve yaz aylarında görülebilecek hastalıkların önlenmesi için ilaçlama için şimdiden tedbirler alınmalı ve hazırlıklı olunmalıdır.
  7. Yerleşim alanlarının yönetim mekanizmaları; kamu yönetiminin temsilcisi, barınmakta olanların temsilcisi, destekleyici kurum (varsa) temsilcisi, sağlık ve diğer hizmet sunucularının temsilcisi katılımıyla oluşturulmalıdır ve işbirliği halinde olmalıdır. Bu işbirliği sağlık alanında olumlu sonuçların ortaya çıkmasının yanı sıra fiziksel, cinsel ve ekonomik şiddeti de önleyecektir. ASM’ler de ve alanlarda psikososyal destek birimlerinin aktif çalışması sağlanmalıdır.
  8. Güvenli içme ve kullanım suyu için günlük su analizleri yapılmalı; içilemez ve kullanılmaz olduğu durumlarda gerekli tedbirler alınmalıdır.

9.Yeterli miktarda güvenli içme ve kullanma suyu ile atıkların uzaklaştırılması şarttır. Bu konuda belediyelerle sıkı işbirliğine devam edilmelidir.

10.Sınır komşusu depremi yaşayan Suriye’de kolera vakalarını olduğu düşünülecek olursa su ve hijyen ile ilgili önem ve önlemler daha çok ön planda olmalıdır. Belediyelerle sıkı işbirliğine devam edilmelidir.

  1. Hastane Afet ve Acil Durum Plan (HAP) Uygulama Yönetmeliği ve Hastane Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Kılavuzu doğrultusunda afet ve acil durumlarda tüm sağlık kurumlarının hazırlıklı olmasını sağlamak ve böyle bir durumla karşılaşıldığında hızlı, etkin ve kaliteli sağlık hizmeti sunmak amacıyla tedbirlerin daha önceden planlanması gereklidir.
  2. Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yerine işlev görecek yeni bir hastane yeri hızla planlanmalı ve yapımı için harekete geçilmelidir.
  3. Sağlık emekçilerinin ücret ve özlük haklarında sorunlar yaşanmaktadır. Birinci basamakta çalışan aile hekimlerinin teşviklerinde depreme rağmen kesinti yapılmıştır. Deprem dönemindeki yıkıma rağmen aşı, poliklinik hizmeti, belirli miktarda hasta sayısı istenmektedir. Mart ayında yeterli sayıda poliklinik hizmeti yapılamadığı için yine teşvik kesintileri yapılacak. Oysa deprem dolayısıyla, çok sayıda insan göç etti, yer değiştirdi, kaybedildi. Bunun yerine bir yıl süre ile önceki yılı örnekleyen bir teşvik uygulamasının yapılması yararlı olacaktır.
  4. Hekimlerin çok büyük çoğunluğu tükenmişlik sendromu semptomlarını yaşamaktadır. Temel haklardaki yanlış uygulamalar, deprem, post travmatik süreç bu duruma yol açmaktadır. Sağlık müdürlüğümüzün hekim arkadaşlarımızla daha yakın, sıcak, samimi, kucaklayıcı ve birleştirici tavrı bu sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. 29.03.2023

Gaziantep- Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu