05.03.2015 Değerli basın mensupları,

Değerli halkımız,

Gün geçmiyor ki sağlık çalışanları şiddetle karşılaşmamış ya da saldırıya uğramamış olsun. Bu araştırılması gereken çok yönlü ve çok önemli bir toplumsal sorun olarak karşımızdadır.

Başka hiç bir meslek grubuna bu derecede yoğun bir saldırı görmek ve başka hiçbir meslek grubundan bu kadar sık kınama ve basın açıklaması duymak herhalde mümkün değildir.

Maalesef Kilis’te bir Kardiyolog arkadaşımız darp edilmiştir.. Biz, ”öncelikli görevi, hastalıkları önlemeye ve bilimsel gerekleri yerine getirip hastalıkları iyileştirmeye çalışarak,insan yaşamını ve sağlığını korumak ” olan sağlık çalışanları olarak; büyük özveriyle hizmet verdiğimiz toplumdaki şiddet halini anlamakta güçlük çekiyoruz.Unutulmamalıdır ki hastalar makine,sağlıkçılar robot değildir.Ve yine unutulmamalıdır ki sağlık uygulamalarındaki eksikliklerin,yaşanan olumsuzlukların,kötü yönetimlerin sorumluları biz değiliz,hedef olmak istemiyoruz.Hastalarımız bizim için son derece değerlidir.Gece gündüz demeden kutsal bir görev yapsak da nihayetinde biz de insanız, bizlerin de duyguları var.

Bu son olsun istiyorsak; en tepeden itibaren tüm yönetenlerce gerekli, yeterli ve sürdürülebilir adımlar atılmalı; görüşler kamuoyuyla paylaşılmalıdır.Mutlaka çalışanların çözüme katılmaları sağlanmalıdır.Yetkililer sağlık çalışanlarına sahip çıkan samimi tutum içinde olmalıdır.

Sağlıktaki şiddet ,istatistiksel verilerle desteklenerek tüm yönleriyle sorgulanmalıdır.

Caydırıcı,önleyici yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Güvenlik önlemleri artırılmalı,yeterli idari ve fiziki tedbirler alınmalıdır.

Tüm sağlık kuruluşlarında çalışanlara hukuksal destek eksiksiz sağlanmalıdır.

Medyanın şiddet konusunda duyarlılığı artırılmalıdır.

Hekimleri,sağlık çalışanlarını rencide eden üslup ve söylemlerden kaçınılmalıdır.

Sağlık Bakanlığında  üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir.

Hekimlerin mesleğini çağdaş, bilimsel, etik ilkelere bağlı olarak; baskı altında olmadan  uygulama ve sağlığını koruma hakkı, iyileşme garantisi vermeme, ayrıca bazı durumlarda reddetme hakları olduğu gibi, kendi değerleri olduğu da sağlık hizmeti alanlara doğru bir şekilde anlatılmalı,bunun için kamu spotları hazırlanmalıdır.

Sonuç olarak sağlık çalışanlarının şiddete karşı büyük risk altında olduğu apaçık ortadadır. Hekimler can güvenlikleri açısından kurumların yeterince önlem almadıklarını düşünmektedirler. Günümüzde sözlü saldırılar sıradanlaşmış, tüm hekimler bu konuda iyi kötü deneyim sahibi olmuşlardır. Hekimler şiddetin tam ortasında hizmet vermeye çalışan bir meslek grubu haline gelmiştir. Toplumun çok farklı sosyoekonomik ve kültürel katmanlarının buluşma noktası olan hastaneler güvenli bir çalışma ortamı olmaktan giderek uzaklaşmaktadır.

HERKES İÇİN SAĞLIK, HERKESİN MUTLULUĞU İÇİN İNSANCA,GÜVENLİ,SAĞLIKLI ORTAMLARDA BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ…

 

Gaziantep-Kilis Tabip Odası