04.11.2016

Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız Organ Bağışıdır

İnsanın ölümünden sonra organların başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesine organ bağışı denilmektedir. Görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar.

Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde :kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar ;kalp kapağı, gözün kornea tabakası , kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakil edilebilmektedir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi; tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır.. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının  artırılması gerekir

Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki 65.000 e yakın kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkana sahip değillerdir, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler. Bugün Ülkemizde 26.000 vatandaşımız organ bağışı için bekleme listesinde yer almaktadır.

Sağlam bir organı tıbbi koşullar altında, başka bir kimsenin işlevini yitirmiş organı yerine takılmasına, organ nakli adı verilir. 2238 nolu yasaya göre;18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra, kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, bu konu ile yetkilendirilmiş kurumlara başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabilirler. Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; -İl Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Özel Hastanelere, Organ ve Doku Bağışı Koordinatörlüğüne, Organ Bağışı Konusunda Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir.

Kişilerin ben gerçekten ölmeden organlarımı alırlar korkusu yersizdir. Çünkü beyin ölümüne karar verecek ekip ile organ naklini yapacak ekip ayrı doktorlardan oluşur.

Organ bağışı kişinin bakımını etkilemez. Organ bağışlayan kişinin organlarının kullanılması ancak o kişiye tıbben yapılacak tüm tedaviler uygulandıktan sonra gündeme gelir.

Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum.

Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız Organ Bağışıdır”

GAZİANTEP –KİLİS TABİP ODASI