02.10.2015

Kırtasiye malzemeleri nasıl seçilmeli?     

Mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalıdır”

Öğrencilerin sıklıkla kullandıkları kırtasiye malzemeleri içerdikleri ürünler bakımından çocukların sağlığını tehdit eden ürünler içermektedir .

Okulların açıldığı dönemlerde çocukları sağlık açısından pek çok tehlike bekliyor olabilir:

Kullanılan kırtasiye ve okul araç gereçlerindeki zararlı maddeler,

taşınma sırasında servislerde olabilecek kazalar,

çocuğa şiddet başta olmak üzere çocuk ruh sağlığını olumsuz etkileyecek uygulamalar,

hijyenik olmayan şartlardan dolayı yaşanacak enfeksiyon hastalıkları,

elektromanyetik dalgalar,

bedeninin kaldıramayacağı ağırlıktaki yük,

uygun olmayan aydınlatma,

ortam ısısının kötülüğü ilk akla gelen risklerden.

 

KIRTASİYE MALZEMELERİNDE KATKI MADDESİ OLABİLİR!

Fitalatlar ve azo boyaların zehirli kimyasal maddedir ve kırtasiye malzemeleri ve okul- araç gereçlerinde de katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.  Bu malzemelerin çocukların ağızlarına götürmeleriyle veya deri yoluyla vücuda girmeleri durumunda karaciğere zarar verebilir . Azo boyar maddeleri ise doğal, rejenere ve sentetik elyafların boyanmasında ve renklendirimesinde kullanılmaktadır.
Kullanım alanı çok geniş olan azo boyar madde ile işlem görmüş malzemelerin uzun süreli ve vücut ile temas hali sonrasında insanlarda bazı kanser türlerine ve karaciğer hastalıklarına yol açtığı ve mutajenik etkiler yaratığı bilinmektedir. Ağır metaller de (antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, nikel, krom, kurşun, civa ve selenyum gibi) değişik amaçlarla okul malzemelerinde kullanılmaktadır. Biyoduyarlılık sınır değerlerinde verilen limitlerin aşılması durumunda ter ve tükürük yolu ile vücuda taşınan bu maddeler vücutta birikmekte ve vücuttaki yararlı minerallerle yer değiştirmektedir. Bu durum da insanlarda bazı kanser türlerinin görülmesinde ve bazı nörolojik sorunların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır.

 

TSE VE CE İŞARETLERİNDEN BİRİ BULUNMALI

Kırtasiye malzemesi ve gereçleri satın alırken, ürünün üzerinde mutlaka TSE ve CE İşaretlerinden en az birinin olmasına dikkat edilmesi gerekir. Mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalıdır. Solvent bazlı kalemler kesinlikle satın alınmamalı, satın almada su bazlı, alkol bazlı kalemler tercih edilmelidir.
Yapıştırıcı alımında da içerinde uçucu madde olan yapıştırıcılar kesinlikle satın alınmamalıdır. Çocukların sırt çantalarına çok fazla araç gereç doldurulmamalıdır.  Çocukların kas iskelet sistemi de sırt çantası, uzun süreli ve yanlış kalem tutma vs gibi basıya bağlı risk oluşumuna yol açmakta. Bu amaçla sırt çantalarına çok fazla araç gereç doldurulmamalı, mümkünse çantalar sürüklenerek götürülecek şekilde olanlardan seçilmelidir. Uzun süreli yazı yazma önlenmelidir.

 

         Dr.Hamza Ağca Gaziantep Tabip Odası Başkanı